Wat is het verschil tussen een MVP, een PoC en een prototype en waarom doet dit er toe?

Wat is het verschil tussen een MVP, een PoC en een prototype en waarom doet dit er toe?
Inhoudsopgave expand

Er kan veel verwarring zijn over de verschillen tussen een MVP, een PoC en een prototype. Vaak denken mensen dat het allemaal verschillende woorden zijn voor hetzelfde. In feite zijn het compleet verschillende concepten die verschillende doelen en voordelen hebben voor een bedrijf.


Het verschil kennen tussen MVP (minimum viable product), PoC (proof of concept) en een prototype is belangrijk als je bedenkt dat veel startups mislukken. Door vanaf het begin de juiste optie te kiezen, kun je de kansen op zakelijk succes maximaliseren.


Laten we eens kijken wat de verschillen zijn tussen de drie en en wat in welke situatie het beste kan worden gebruikt.


Wat zijn de verschillen tussen een MVP, een POC en een prototype?


De onderstaande tabel helpt om in één oogopslag te begrijpen welke van deze je moet gebruiken:


Factor

PoC

Prototype

MVP

Rol

Is dit concept überhaupt haalbaar? De PoC kan worden gebruikt om aannames over het idee te valideren.

Hoe zal het product of de oplossing daadwerkelijk functioneren?

Wat is de waarde van het product en hoe werkt het?

Ontwikkeling

Laat zien dat er een oplossing kan worden gebouwd.

Laat zien hoe de oplossing gebouwd moet worden en hoe deze zal werken.

Is een ontwikkelde versie van het product die in de markt wordt getest.

Doelgroep

Is doorgaans vrij klein en wordt intern gebruikt om een ​​idee te presenteren.

Meestal intern gebruikt om te zien hoe het ontwikkelingswerk zal worden uitgevoerd.

Wordt extern gebruikt om de marktinteresse te peilen en te kijken hoe deze kan worden verbeterd.

Problemen

 

Verhelpt problemen in de eerste fases van de ontwikkeling.

Hanteert een repetitieve benadering van ontwikkeling, waarbij wordt gekeken naar problemen die de klant heeft met het product wanneer het op de markt is.

Functie

Functioneert niet als een volledig werkend product.

Functioneert niet als een volledig werkend product.

Functioneert als volledig werkend product met gebruik van de meest essentiële basisfunctionaliteit.


Helpt begrijpen of het haalbaar is om door te gaan met het product.

Voorbeeld van hoe het product eruit zal zien en hoe het zal voelen voor de gebruiker.

Voorbeeld van hoe het product worden zal gebruikt.

Feedback

Biedt geen mogelijkheid voor feedback van daadwerkelijke of mogelijke klanten. Kan soms worden gebruikt voor investeerders om financiering aan te trekken.

Biedt het bedrijf mogelijkheden voor feedback van een paar mogelijke klanten.

Biedt het bedrijf mogelijkheden voor feedback van veel klanten.

Klantgroei

Genereert geen nieuwe klanten voor het bedrijf.

Genereert geen nieuwe klanten voor het bedrijf.

Genereert nieuwe klanten voor het bedrijf tijdens het repeterende ontwikkelproces.

Opbrengsten

Levert geen inkomsten van klanten op.

Levert geen inkomsten van klanten op.

Levert wel inkomsten van klanten op.

Het belang van MVP's, PoC's en prototypes

In alle gevallen bieden MVP's, POC's en prototypes de kans om een belangrijk onderzoek uit te voeren voordat een enorme investering wordt gedaan.

In het competitieve zakelijke milieu van vandaag kan geen enkel bedrijf het zich veroorloven tijd of geld te verspillen aan het blind nastreven van een idee.

Ze helpen alle drie om kritisch te kijken naar de slaagkans van een concept.

Een PoC is om uit te zoeken of het idee überhaupt mogelijk is.

Een prototype is om uit te zoeken hoe het kan worden gebouwd.

Een MVP is om uit te zoeken of klanten geïnteresseerd zijn in het product en of ze willen betalen om het product (of een deel ervan) te gebruiken.

MVP vs. PoC 

Het is handig om te weten wanneer een MVP kan en moet worden gebruikt in plaats van een PoC (proof of concept). Kiezen tussen een MVP en een PoC kan het beste worden gedaan door uit te zoeken wie de doelgroep is en wat het einddoel is.
 
De PoC is specifiek gericht op het uitzoeken van de haalbaarheid van een project. Dit is inclusief het overwegen of er een gezonde businesscase is voor een bepaald concept.

Het wordt ook gebruikt om te onderzoeken of de technische mogelijkheden aanwezig zijn om een ​​product te ontwikkelen dat werkt zoals verwacht.

Een voorbeeld van een PoC is het gebruik van software om te testen of bepaalde functies werken zoals verwacht. Een andere mogelijkheid is om te testen of een integratie van twee systemen mogelijk is.
 
Een MVP en een PoC zijn gericht op heel verschillende doelgroepen en worden in een verschillend stadium in de ontwikkeling gebruikt. Een PoC wordt vaak samengesteld voor investeerders om een ​​goed idee te presenteren. Als alternatief kan het intern in het bedrijf worden gebruikt om te bewijzen of het idee haalbaar is. Een voorbeeld van een PoC is een presentatie waarin wordt uitgelegd wat het voorgestelde product is, waarmee de levensvatbaarheid ervan wordt aangetoond.

Aan de andere kant wordt de MVP geproduceerd als een vroege versie van het uiteindelijke product om rechtstreeks door klanten te worden gebruikt. Dit om op een meer praktisch niveau te onderzoeken of er een markt is voor het product. Het laat ook zien hoe klanten het product gebruiken en hoe het kan worden aangepast aan hun behoeften.

Met andere woorden, misschien wel het grootste verschil is het feit dat eindgebruikers de MVP ook daadwerkelijk gaan gebruiken. Het is echter onwaarschijnlijk dat eindgebruikers ooit een PoC te zien krijgt.

Gezien de verschillen is het ook handig om te weten wat de overeenkomsten zijn tussen een PoC en een MVP. De overeenkomsten zijn als volgt:
  • Bespaart tijd en geld voorafgaand aan het bouwen van een volwaardig product.
  • Verifieert of een concept haalbaar is of niet.
  • Biedt de mogelijkheid om feedback te krijgen over de mogelijke oplossing (hoewel uit verschillende bronnen).
  • Beide voorzien je van input of de businesscase zou kunnen werken voor het bedrijf.
Wanneer je je afvraagt wat er vóór de MVP komt, de PoC komt meestal eerst.

Het is handig om eerst aan een PoC te werken om te weten of het idee überhaupt de moeite waard is om na te streven.

Als er geen PoC wordt uitgevoerd, weet je voor de ontwikkeling begint helemaal niet of de bouw technisch haalbaar zal zijn.

MVP vs. Prototype

Onderscheid maken tussen een MVP en een prototype helpt ook om optimaal gebruik van beiden beter te begrijpen. Het is handig om te weten welke van deze het beste bij de behoeften past.
 
Een prototype stelt het bedrijf in staat om te zien hoe het product zal werken en hoe het in theorie door eindgebruikers kan worden gebruikt.

Soms wordt een prototype getest met enkele eindgebruikers. Een prototype is een goed voorbeeld. Het laat zien dat het concept kan worden ontwikkeld en hoe het moet werken.

Aan de andere kant wordt een MVP ontwikkeld voor gebruik door de eindgebruikers om te zien of ze het überhaupt zullen gebruiken. Ook laat dit zien hoe het product zal worden gebruikt. Bij de MVP gebeurt dit echter op een meer directe manier, namelijk met de eindgebruikers zelf.

Een voorbeeld is een high fidelity prototype, waarbij de persoon die hem gebruikt in eerste instantie niet eens zal weten dat het niet echt is. Het zou kunnen worden gebouwd met HTML/CSS, maar dan zou het beperkte functionaliteit hebben.

Het verschil tussen een prototype en een MVP is dat een MVP een veel duidelijker inzicht geeft in het klantgebruik. Het kan worden gebruikt om informatie te verzamelen over hoe nuttig het product is en hoe het kan worden verbeterd voor gebruiksgemak.

Deze percepties kunnen van onschatbare waarde zijn voordat geld wordt geïnvesteerd in het uitbreiden van functionaliteit op gebieden waar klanten geen echte interesse hebben.

De overeenkomsten van beide zijn:
  • Ontdek mogelijke problemen met het concept in een relatief vroeg stadium in het proces.
  • Kijkt naar usability-problemen en -zorgen.
  • Het onderzoeken van de functies die nodig zijn in het product.
  • Verzamel feedback van eindgebruikers - zij het op een veel kleinere schaal in het geval van het prototype.

Prototype vs. PoC

Een PoC wordt meestal gebruikt door besluitvormers om te beslissen of een concept uitgevoerd moet worden. Het verschil met een prototype is dat het als een pilot kan worden beschouwd. Een PoC is ook nuttig wanneer je op zoek bent naar financiering in de startfase. Daarentegen is een prototype meer geschikt om te onderzoeken hoe het product eruit zal zien en aanvoelt.

De daadwerkelijke fysieke output is heel anders. Een PoC is meestal een verzameling documenten die aantonen dat het concept haalbaar is. Deze kunnen een businesscase en technische specificaties voor het concept bevatten. Ze kunnen ook een presentatie bevatten waarin het idee wordt gepresenteerd. Een prototype toont echter in een vroeg stadium het daadwerkelijke idee in werkformaat.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen zijn een MVP, een PoC en een prototype drie compleet verschillende concepten. Allen hebben ze een specifiek doel dat voordelen biedt voor het bedrijf. De enige echte test van een product met klanten is een MVP.

Het maken van de juiste keuze tussen deze drie, welke het beste bij het doel past, optimaliseert de kans op zakelijk succes. Het zal tijd en geld besparen door de schaarse startup-resources op de juiste manier in te zetten.

Hoe kan Enkonix helpen?

Enkonix is ​​een full cycle softwareontwikkelingsbedrijf. We werken samen met bedrijven in alle sectoren om software op maat te ontwikkelen. Onze missie is om bedrijven naar een hoger niveau te tillen en ideeën om te zetten in passende digitale oplossingen.

Wij kunnen helpen met het ontwikkelen van een MVP. We kunnen ook helpen met het bouwen van een prototype of het presenteren van een PoC. Wij hebben veel ervaring met alle drie de concepten en kunnen adviseren welke van deze het beste bij je past voor de fase waarin je je bevindt.

Of je nu op zoek bent naar investeringen, wilt beslissen hoe een concept kan werken of terugkerende feedback van klanten zoekt, Enkonix kan helpen je zakelijke doelen te bereiken.

Kies een categorie om meer te ontdekken

#company news #design #development #product strategy #project management