Het opschalen van een startup. De Definitieve Gids
#product strategy #project management
Een van de grootste uitdagingen waarmee oprichters van bedrijven mee worden geconfronteerd, is het opschalen van hun startup tot een gevestigd bedrijf - een die volledig functioneel, maar ook winstgevend is.
Het opschalen is een do-or-die fase voor elk bedrijf. Het kan een groot succes worden, maar kan ook het einde betekenen. Het opschalen van een bedrijf beperkt zich niet tot één bepaalde fase van een startup, dat kan worden bereikt door stapsgewijs een handleidingen te volgen.
Wanneer is het tijd op de startup op te schalen?
Er zijn veel factoren, waaronder de timing, ideeën van het bestuur of zelfs de omzet en marktresultaten van de organisatie.
Sterker nog, wanneer een organisatie op het verkeerde moment besluit op te schalen, kan dit leiden tot ernstigere problemen die niet alleen de bestaande processen beïnvloeden, maar ook het succes op de langere termijn kunnen ondermijnen.
Als we experts uit de sector mogen geloven, mislukt 70% van tech startups door te vroeg opschalen.
Zonder de juiste begeleiding beginnen organisaties vaak te vroeg met opschalen of hanteren ze de verkeerde strategie. Maar gelukkig is het door het volgen van de juiste strategieën en best practices heel goed mogelijk om dergelijke situaties tijdens het opschalen te voorkomen.
Hoewel het een uitdaging is, is het eenvoudig om een startup te laten groeien met de juiste begeleiding. Dit artikel gaat in op verschillende factoren voor succes bij het opschalen van een bedrijf, of dit nu via een intern of een extern team is.
Voordelen van het opschalen van een startup
Het opschalen van een bedrijf is het proces van omzetgroei, acquisitie of een ander meetbaar aspect van een bedrijf met beperkte middelen, inspanningen en kosten.
Het uitbreiden van een startup is vaak een grote onderneming die een uitgebreide planning voor groei omvat en tegelijkertijd de risico's van onvoorziene uitdagingen verkleint.
Efficiënte planning voor de groei van een organisatie brengt tal van voordelen met zich mee, waaronder:
1. Verbeteren van de effectiviteit. Organisaties zijn in staat om verschillende omstandigheden te voorzien en ervoor te zorgen dat hun activiteiten efficiënt kunnen blijven verlopen in verschillende marktomstandigheden.
2. Bedrijfsstabiliteit. Met een hogere omzet en een efficiënte planning kunnen organisaties de benodigde resources vaststellen om gedurende een bepaalde duur operationeel te blijven.
3. Flexibiliteit. De aanpasbaarheid van de sociale, economische of geopolitieke veranderingen ondervinden door in te zien waar en wanneer kan worden op- of juist afgeschaald.
4. Lang bestaan. Bedrijven die goed plannen, hebben waarschijnlijk een langere en succesvollere operationele levensduur zodra ze besluiten uit te breiden.
5. Concurrentievermogen. Opschalen geeft het bedrijf een concurrentievoordeel. De verbetringen maken de organisatie tot een sterkere concurrent, waardoor product of dienst meer opvalt.
Met dit in gedachten moeten organisaties er ook voor zorgen dat ze de juiste strategie kiezen om de verwachte positieve resultaten te behalen.
Een goede schaalstrategie is er een die duidelijk de benodigde stappen en plannen schetst om veranderingen in processen, beleid en dienstverlening te initiëren. Laten we hier in detail op ingaan.
Hoe schalen tech bedrijven hun activiteiten op?
Een van de belangrijkste factoren voor het succesvol opschalen van een bedrijf is het opbouwen van een team van efficiënte professionals die experts zijn in hun eigen domein.
Meer nog, zo'n team vereist ook uitstekend leiderschap dat het team gemotiveerd houdt en moeilijke doelen behaalt.
Voor organisaties die afhankelijk zijn van technologie, kunnen ze kiezen voor een technisch team remote of in-house, maar er zijn verschillende richtlijnen voor beide modellen.
Opschalen met een remote ontwikkelteam
Hier zijn 6 essentiële stappen om een bedrijf op te schalen met een ontwikkelingsteam op afstand:
1. Stel een eensgezind team samen
Een remote team bestaat uit zowel mensen als systemen. Het is van belang voor een organisatie dat het een team samenstelt dat de neuzen dezelfde kant op heeft staan voor een hoge productiviteit en efficiëntie.
2. Bepaal een cultuur voor het remote team
Het geheim van het vormen van een goed presterend team is het creëren van een cultuur die het team motiveert en ondersteunt. Met hoogopgeleide mensen die altijd het beste van zichzelf laten zien, groeit een organisatie sneller en slimmer.
3. Het wervingsproces verbeteren
Het is belangrijk om te weten naar welke rol je op zoek bent. Het is van groot belang dat organisaties in de planningsfasen van de groei de belangrijkste vaardigheden en ervaringsniveaus vastleggen. Het aanstellen van de juiste mensen en hen vervolgens de vrijheid geven om te innoveren, is de sleutel tot een succesvolle startup-cultuur.
4. Creëer een onboarding traject
Een onboarding traject helpt om nieuwe externe teamleden welkom te heten en te informeren over hoe de organisatie werkt en wat de doelen zijn. Het introductieproces moet duidelijk en eenvoudig zijn en duidelijk aangeven waar de organisatie vandaag staat en waar het naartoe wil. Hiermee moet het nieuwe teamlid weten wat zijn rol is en het belang ervan begrijpen voor het succes van de organisatie.
5. Gebruik maken van de juiste hulpmiddelen
Organisaties moeten ervoor zorgen dat ze de juiste tech-stack en tools gebruiken die remote werk ondersteunt. Aangezien dergelijke teams afhankelijk zijn van efficiënte samenwerking en efficiënt beheer, wordt het van cruciaal belang geacht om ze te ondersteunen met de juiste tools.
6. Verantwoordelijkheid geven
Herinner teamleden regelmatig aan de taken die aan hen zijn toevertrouwd en informeer hen dat het hun verantwoordelijkheid is om ervoor te zorgen dat ze aan de vereiste normen voldoen. Dit helpt hen scherp te houden en te werken aan het behalen van de beste resultaten voor de organisatie.
Opschalen met een in-house ontwikkelteam
Net als het gebruik van een remote team, heeft het samenstellen van een in-house ontwikkelingsteam zijn voor- en nadelen.
Hoewel het opzetten van een in-house team hogere kosten met zich meebrengt en de inspanning om het team te vormen, is efficiënte communicatie en samenwerking in een dergelijk model altijd het grootste voordeel.
Een intern team krijgt ook beter inzicht in eventuele blokkades en snellere besluitvorming.
Hier zijn 6 essentiële stappen om een bedrijf op te schalen met een in-house ontwikkelingsteam:
1. Toewijding aan groei en leiderschap
Een team is zo goed als zijn leider. Een echte leider wil graag groeien als team en dit bepaalt niet alleen het pad en de doelstellingen van de opschalingsstrategie, maar geeft het team ook de motivatie om samen te werken en samen te slagen.
2. Ontwikkel een brede set managementvaardigheden
Een groot aantal managementvaardigheden vereenvoudigt processen. Dit maakt de meeste processen nog steeds uitvoerbaar in afwezigheid van de leiding. In ruil daarvoor helpt het ook tijd te besparen terwijl andere leden van het team het leiderschap op zich kunnen nemen.
3. Bouw aan samenwerkingen
Hulp bij het opbouwen van samenwerkingen is een van de meest cruciale onderdelen voor een organisatie, of ze nu een extern of een intern ontwikkelingsteam gebruiken. Dit betekent dat alle leden van het project om op te schalen, inclusief ontwikkelaars, operationele managers, testers, enz. verbonden zijn en communiceren. Dit doorbreekt ook operationele silo's en vormt een uiterst efficiënt model dat veel tijd en kosten bespaart.
4. Zet een gestandaardiseerd proces op
Leiders moeten ook beperkingen opleggen. Dit helpt organisaties bij het reguleren van de mate waarin codeversies worden gewijzigd, rekening houdend met de beschikbare middelen, waaronder tijd, geld of technische mogelijkheden.
5. Concurrentievermogen
Customers must be involved in an organization’s growth strategy too. It is recommended to get first-hand information about a customer's experience with the MVP or the real product. With such information, an organization tends to get real unbiased feedback that matters to the success of its growth.
Klanten moeten ook betrokken worden bij de groeistrategie van een organisatie. Het wordt aanbevolen om informatie uit de eerste hand te krijgen over de ervaring van een klant met de MVP of het echte product. Met dergelijke informatie krijgt een organisatie echte onbevooroordeelde feedback die van belang is voor het succes van de groei.
Een bedrijf opschalen: succesfactoren
Een organisatie bereidt zich voor op het opschalen door goed te plannen en mogelijke uitkomsten in kaart te brengen. Door goed te plannen bereid je je voor op mogelijke problemen en voorzorgsmaatregelen die genomen moeten worden wanneer zich tijdens het opschalen onverwachte situaties voordoen.
Hieronder een aantal van de belangrijkste aspecten van de planning die bedrijven helpen zich voor te bereiden op het onvoorziene:
- Geef duidelijk de bedrijfsdoelstellingen aan.
- Zorg voor voldoende financiële steun die het opschalingsproject ondersteunt. Opgemerkt moet worden dat de financiële middelen die nodig zijn voor het opschalen anders moeten worden geprojecteerd dan de reguliere dagelijkse bedrijfsvoering.
- Beschik over betrouwbare IT-systemen die het opschalen mogelijk maken.
- Het juiste team vormen (in-house, remote of hybride) waar je op kunt vertrouwen.
- Breng duidelijk in kaart welke kritieke componenten van technologie die faciliterend zijn tijdens en na de groeifase.
- Zorg voor de juiste documentatie, versiebeheer en codewijzigingen voor rollbacks en back-up.
Uitdagingen in het opschalen van startups
Startups lopen bij het opschalen tegen verschillende uitdagingen aan.
Aangezien dergelijke veranderingen vaak anders zijn voor verschillende branches en organisaties, is een grondig due diligence-onderzoek een must tijdens de planningsfasen.
Enkele van deze uitdagingen zijn:
1. Te vroeg opschalen
Voortijdig opschalen kan nadelig zijn en leiden tot grote uitdagingen voor huidige en toekomstige operaties. Om dit te voorkomen, dien je rekening te houden met de huidige bekwaamheid, omvang van infrastructuur en financiële mogelijkheden voordat je gaat opschalen.
2. Innoveren vóór optimalisatie
Om op te schalen heb je mogelijk nieuwe marketingstrategieën nodig. Een organisatie kan voor uitdagingen komen te staan wanneer het probeert om oudere systemen te vervangen met nieuwe schaalbare systemen. Probeer vooraf de processen op gang te brengen die de werkefficiëntie verhogen.
Het opschalen van een startup met Enkonix
Bij Enkonix zijn we er trots op dat we tot nu toe meerdere startups hebben geholpen bij het opschalen van hun activiteiten.
Of een organisatie nu de voorkeur geeft aan een intern, extern of hybride ontwikkelteam om op te schalen - wij hebben voor alle mogelijkheden een oplossing.
Dit is hoe.
Organisaties met een bootstrap of een beperkte cashflow zullen over het algemeen een remote teammodel kiezen voor het ontwikkelen van een Minimum Viable Project (MVP).
In deze gevallen fungeert Enkonix als een betrouwbaar IT-adviesbureau dat graag helpt bij het ontwerpen en positioneren van de MVP, zodat deze de juiste functies heeft en wordt ontwikkeld tegen de juiste kosten.
Wanneer de MVP een succes is, bestaat vaak de behoefte om het engineeringteam over te zetten naar een intern ontwikkelingsteam. Of je organisatie nu van plan is door te gaan met het model op afstand of over te stappen naar een intern ontwikkelingsmodel, Enkonix kan hierbij helpen.
In het geval dat je organisatie er de voorkeur aan geeft een in-house ontwikkelingsteam te vormen, zorgen wij bij Enkonix ervoor dat onze Tech Lead toezicht houdt op de hele overgang. Wij helpen bij het vormen van een in-house engineeringteam en overhandigen hierin elk technisch aspect, inclusief documentatie, broncode en andere noodzakelijke instructies.
Of het nu gaat om teambuilding en werven, het schrijven van documentatie, het optimaliseren van code of het aanpassen van code aan de interne infrastructuur, Enkonix kan helpen om de hele overgang naadloos te laten verlopen.
Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie.